Cek, Tiada wang pembungkusan dimasukkan, inilah penyelesaian dan pusat panggilan Disini!

Posted on

Jika sobat ingin mencari artikel tentang Tiada wang pembungkusan dimasukkan, inilah penyelesaian dan pusat panggilan disini tempatnya . Baca artikel tentang Tiada wang pembungkusan dimasukkan, inilah penyelesaian dan pusat panggilan .

Tiada wang pembungkusan dimasukkan, inilah penyelesaian dan pusat panggilan

Isian DANA tidak dimasukkan dalam soalan pengguna. Kawan-kawan jangan risau, inilah penyelesaian dan pusat panggilan.

Dompet digital DANA adalah salah satu daripada wang elektronik paling popular di Indonesia hari ini. Ramai orang bergantung pada DANA untuk pelbagai tujuan transaksi.

Tidak menghairankan, bilangan baki SANA kini semakin meningkat. DANA telah terbukti berjaya dalam memudahkan transaksi pengguna seperti pembelian kredit.

Mungkin juga anda yang sering mengisi baki DANA. Sama ada melalui ATM, perbankan mudah alih, caj semula melalui Alfamart atau kedai serbaneka lain.

Cuma, seperti perkhidmatan lain, mobilisasi DANA kadangkala terganggu. Ini mungkin membuatkan anda tertanya-tanya dan keliru.

Daftar dan hantar wang ke akaun bank DANA

Tiada wang pembungkusan telah dimasukkan

Ya, masalah terakhir pengguna DANA ialah baki tidak dimasukkan. Walaupun baki tambah nilai berjaya kerana transaksi berjaya.

Biasanya selepas anda membuat tambah nilai, kredit akan muncul serta-merta di papan pemuka DANA. Terdapat juga pemberitahuan bahawa baki DANA telah dimasukkan dalam jumlah nominal yang telah diisi.

Tetapi kali ini saya menunggu beberapa minit, tetapi baki masih belum sampai. Dikemas kini beberapa kali tetapi masih tidak muncul. Jadi di mana masalahnya?

Isu ini sebenarnya sangat jarang atau sangat jarang berlaku kerana reputasi DANA yang sentiasa lancar ketika top-up. \

Namun, tidak perlu risau. Di sini kami membantu anda mencari punca bersama-sama dengan penyelesaian yang diperoleh daripada halaman Bantuan rasmi Dana.

Bagaimana untuk menukar nombor telefon DANA

Mengapa tidak masukkan baki dana

1. Sebab pertama ialah anda mungkin telah memasukkan nombor telefon bimbit yang salah. Jadi, walaupun baki yang anda beli pergi ke akaun DANA orang lain. Hanya satu nombor boleh membawa akibat yang teruk.

2. Kuota anda telah habis atau Internet pada telefon bimbit anda mengalami masalah. Kerana aplikasi DANA memerlukan sambungan internet yang stabil.

3. Baki DANA anda mungkin telah melebihi had.

4. Apl DANA anda tidak lagi terkini atau anda menggunakan versi lama apl DANA.

5. Anda menggunakan pelayar dengan VPN aktif.

6. DANA kini sedang menjalani penyelenggaraan sistem aplikasi.

Bar Ewallet Log masuk DANA baharu, baki DANA percuma tidak selamat

penyelesaian

1. Sahkan bukti pemindahan. Semak sama ada anda telah memasukkan nombor akaun DANA anda dengan betul. Jika nombor salah, sila hubungi nombor tersebut supaya anda boleh memulangkan baki wang yang tersalah hantar.

2. Pastikan anda masih mempunyai kuota internet. Atau sila tukar sambungan anda kepada pembekal internet lain yang lebih baik.

3. Sila tutup aplikasi DANA Buddy dahulu dan kemudian masukkan tetapan aplikasi. Sila kosongkan data DANA dan cache.

4. Pergi ke playstore dan kemas kini apl DANA anda kepada versi terkini.

5. Buka apl DANA dan buka sejarah transaksi. Jika kredit tambahan yang anda maksudkan tidak direkodkan, ini bermakna kredit tersebut masih dalam proses untuk dimasukkan oleh DANA.

6. Jika DANA sedang melakukan penyelenggaraan sistem buat sementara waktu, tunggu beberapa minit atau mungkin kira jam dan ia akan masuk ke dalam baki anda.

pautan e-dompet, bayar, log masuk, dapatkan baki dana percuma, adakah ia selamat?

Pusat Panggilan Dana

Jadi, jika anda telah mengikuti dan melakukan titik penyelesaian di atas tetapi baki DANA masih belum dimasukkan, maka anda boleh beralih ke penyelesaian akhir seterusnya.

Terutama jika anda menunggu beberapa jam atau mengira hari, anda harus proaktif daripada menunggu baki masuk sendiri.

Sekarang daripada kenyataan rasmi, DANA telah menyatakan bahawa selepas dua hari perniagaan baki DANA anda tidak meningkat, sila hantar aduan ke e-mel [email protected]

Pusat Panggilan Dana
Nombor pusat panggilan 1500445.

Anda juga boleh menghubungi khidmat pelanggan kami atau pusat panggilan DANA dekat sini Untuk bantuan lanjut.

Sila isi borang mesej yang mengandungi nama penuh, nombor telefon, alamat e-mel dan butiran isu anda. Dana akan bertindak balas secepat mungkin.

Sementara itu, pusat panggilan khidmat pelanggan DANA ialah 1500445, yang beroperasi 24 jam sehari. Jadi anda boleh menghubungi bila-bila masa anda mahu.

Oleh itu, maklumat mengenai tambah nilai DANA masih belum dimasukkan. Lengkap dengan sebab, penyelesaian dan pusat panggilan DANA. Harap ini membantu. Jangan lupa tulis komen anda di bawah.