Cek, Contoh Teks Khutbah Jumat Bahasa Sunda Singkat dan Pendek Disini!

Posted on

Jika sobat ingin mencari artikel tentang Contoh Teks Khutbah Jumat Bahasa Sunda Singkat dan Pendek disini tempatnya . Baca artikel tentang Contoh Teks Khutbah Jumat Bahasa Sunda Singkat dan Pendek .

Samudranesia.id – Setiap umat islam, ketika mendapatkan tugas untuk berkhutbah, dan pastinya mereka semua ingin mencari teks yang bisa bermanfaat untuk seluruh umat islam, dan salah satunya yaitu Teks Khutbah Sholat Jumat Bahasa Sunda Tentang Aqidah.

Karena Teks tersebut bisa menjadi renungan bagi seluruh umat islam, dan tema diatas tersebut sangat lah penting untuk ditanamkan dalam hati seluruh umat islam dalam menjalani kehidupan ini.

Selain itu juga jika kita lihat secara umum aqidah ini dapat diartikan keyakinan yang kokoh akan sesuatu atau tanpa ada keraguan, dan sementara secara harfiah, kata aqidah ini berasal dari kata aqdu yang artinya berputar  sekitar dari makna kokoh, erat dan kuat.

Seluruh umat islam tentunya mempunyai suatu aqidah yang sangat tertentu, akan tetapi kebenaran aqidah yang sudah diyakini oleh seluruh umat muslim hanya ada dalam islam, sebab aqidah bersumber dari dzat yang maha mengetahui yaitu Allah SWT.

Nah jika kalian ingin mengatahui Teks Khutbah yang sudah kami sediakan didalam artikel ini, silahkan kalian bisa simak baik-baik pembahasan kami berikut ini.

Kumpulan Contoh Teks Khutbah Sholat Jumat Tentang Aqidah

Khutbah Jumat Bahasa Sunda Tentang Aqidah

Contoh Khutbah Pertama

إنَّ الحَمْدَ لله، نَحْمَدُه، ونستعينُه، ونستغفرُهُ، ونعوذُ به مِن شُرُورِ أنفُسِنَا، وَمِنْ سيئاتِ أعْمَالِنا، مَنْ يَهْدِه الله فَلا مُضِلَّ لَهُ، ومن يُضْلِلْ، فَلا هَادِي لَهُ.
وأَشْهَدُ أنْ لا إلَهَ إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، وأشهدُ أنَّ مُحَمَّدًا عبْدُه ورَسُولُه.
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا

Jama’ah Jum’at anu dimulyakeun ku Allah SWT, poé-poé urang ngaliwat, nepi ka panggih deui Jumaah. Dinten anu agung, sayyidul ayyam, anu pinuh ku kaberkahan ti Allah SWT. Janten iman anu dipaparinkeun ka urang, disarengan ku kasehatan anu dipikagaduh mangrupikeun berkah anu luar biasa.

Pikeun sadaya ni’mat anu dipaparinkeun ku Allah Azza Wa Jalla, aya aturan perkalian. Kaayaan: syukuran kana nikmat

لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ

Hartosna : “Satemenna upama aranjeun syukur, tangtu Kami bakal nambahan (nikmat) ka aranjeun, jeung upama aranjeun mungkir (nikmat Kami), maka satemenna siksa Kami kacida pedihna.” (QS Ibrahim: 7).

Ma’asyiral Muslim, Rahikumullah…?

Teu lami sateuacan Rasulullah diutus ka bumi ieu, umat manusa leres-leres aya dina gelap. Hirupna satemenna jahiliah tur pinuh ku musyrik, sesat, jeung kufur. Kompilasi sadaya maksiat ieu disusun dina istilah dhalalun mubin “kasalahan nyata”

وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

Hartosna : “maranehna dina kasasar anu nyata” (Surah Ali Imran: 164)

Sanggeus Rasul Allah diutus, jaman robah. Dina ngan 23 taun, masarakat anyar dijieun anu sagemblengna diametrically béda ti jaman saméméhna. Al Qur’an ngarujuk ka aranjeunna salaku khairu ummah “jalma-jalma anu pangsaéna.”

كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ

Hartosna : “Anjeun teh umat nu panghadena anu dilahirkeun pikeun manusa, marentahkeun kana nu ma’ruf, jeung nyegah nu mungkar, jeung iman ka Allah.”(Surat Ali Imran: 110)

Éta generasi panghadena anu dipuji ku Allah SWT. Sareng syarat utama pikeun janten generasi anu pangsaéna nyaéta iman ka Allah. Hartina, imanna kudu padet. Tauhidna kudu kuat. Aqidahna kudu aman. Ulama’ jeung pamingpin kebangkitan umat, Hasan Al-Banna ngaistilahkeunana kalawan salimul aqidah.

Tungtung iman, hafidzakumullah.

Diantara syarat salimul aqidah nyaeta kasalametan aqidah urang tina sagala rupa tahayul jeung kayakinan ghaib anu henteu sumberna tina Al Qur’an jeung Sunnah. Ieu salah sahiji hal anu ngaruksak aqidah jalma loba.

Jiga kajadian saminggu katukang di Jakarta. Dina kajadian kahuruan parah di puseur balanja Ramayana di Pasar Kebayoran Lama, Jakarta Selatan. Salah sahiji poto anu ngarebut seuneu siga seuneu anu nyarupaan raray manusa. Dina poto jelas katempo bagian raray. Teu sagemblengna bentukna raray. Bagian anu paling atra nyaéta anu nyarupaan panon, halis, sareng irung.

Ku kituna dina waktu anu singget poto eta nyebar sarta jadi bahan diskusi. Televisi gancang ngarobahna kana topik gosip horrendous. Média citak teu tinggaleun. Situs wéb, blog, sareng jaringan sosial dina internét ogé seueur dibahas. Masalahna, eusi paguneman teh geus ngabalukarkeun hal-hal anu ngaruksak aqidah.

Sababaraha nyimpulkeun yén éta mangrupikeun cerminan mahluk gaib anu ngajaga pasar. Aya nu negeskeun yen pasar teh memang angker jeung pikasieuneun. Jeung saterusna.

Munculna kapercayaan anu teu aya dasarna ieu teras mangaruhan sikep manusa. Sababaraha lajeng jadi sieun pasar “penjaga”. Sababaraha teu wani kaluar sorangan peuting. Dugi ka parah, ngarencanakeun pikeun masihan kurban.

Kaum muslimin anu dipikahormat,

Tumbal anu mangrupa istilah tina basa Jawa dina kamus umum Indonésia dihartikeun salaku “ubar pikeun nyegah panyakit atawa pikeun nyegah musibah”. Tapi dina prakna, pangorbanan langkung lega tibatan éta. Saperti panawar panyakit, panawar kajahatan, panawar musibah, mawa kasalametan, kahadean, jeung sajabana. Dina kontéks rencana sanggeus seuneu ngawujud beungeut tadi, kurban dimaksudkeun sangkan “penjaga” pasar teu ngaganggu.

Kurban anu biasana dina bentuk meuncit, jelas bertentangan sareng syirik Islam sareng kalebet syirik. Meuncit mangrupikeun ibadah anu henteu kedah diabdikeun ka lian ti Allah SWT.

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Ucapkeun: Saéstuna solat abdi, ibadah abdi, hirup abdi sareng maot abdi ngan pikeun Allah, Pangéran alam. (Al-An’am: 162)

Ibnu Katsir nerangkeun ayat ieu dina Tafsirna kalayan ngadawuh: “Allah Ta’ala maréntahkeun Rosul-Na pikeun ngabéjaan ka jalma musyrik anu nyembah lian ti Allah Ta’ala jeung meuncit karana Anjeunna, yén anjeunna ngan bakti solat jeung kurban ka Allah Azza wa Jalla wungkul, aya. teu aya pasangan pikeun anjeunna.”

Rosululloh SAW ngadawuh

لَعَنَ اللَّهُ مَنْ ذَبَحَ لِغَيْرِ اللَّهِ

HArtosna : “Allah ngalaknat jalma-jalma anu meuncit pikeun salian ti Allah.” (HR.Muslim)

Imam Nawawi dina Syarh Sahih Muslim nerangkeun hadits kieu: “Sanaos meuncit pikeun salian ti Allah, maksudna meuncit salian ti asma Allah Ta’ala, saperti jalma-jalma anu meuncit pikeun berhala atawa salib atawa pikeun Musa a.s atawa Isa. a.s atawa pikeun Kab’bah atawa sejenna.Sakabeh ieu haram jeung meuncit teu halal, boh nu meuncitna Muslim atawa Nasrani atawa Yahudi nurutkeun pamadegan Imam Syafi’i jeung sakumaha disatujuan ku Syafi’i. I ulama. Lamun dina waktu anu sarua manéhna ngagungkeun hiji hal kalawan tujuan meuncit salian ti Allah jeung nyembah ka manéhna, mangka éta kafir. Lamun tukang meuncit saméméhna Muslim mangka manéhna geus jadi murtad alatan éta meuncit”.

Jamaah Jum’at anu barokah,

Kurban ogé nangtukeun naha jalma asup ka sawarga atawa ka naraka. Sanajan ngan ukur laleur anu jadi korban. Sakumaha hadits Thoriq bin Shihab:

Rosululloh SAW ngadawuh, “Hiji jalma asup surga kusabab laleur, jeung jalma asup naraka lantaran laleur.” Para sahabat naros: “Kumaha damang, ya Rasulullah?” Anjeunna ngawaler: “Aya dua jalma leumpang ngaliwatan hiji jalma anu boga brahala, taya sahijieun ngaliwatan brahala saméméh kurban anjeunna kurban. Dina waktu éta, maranéhna ngomong ka salah sahiji dua jalma: “Kurbankeun kurban ka manéhna.” Anjeunna ngawaler: “Kuring teu boga nanaon pikeun nawarkeun anjeunna.” Maranehna ngomong ka manehna deui: “Tawarkeun sanajan hiji laleur. “Lajeng lalaki nawarkeun laleur sarta aranjeunna ngidinan anjeunna neruskeun lalampahan, jadi manehna indit ka naraka alatan éta. maranéh ngadawuh ka jalma séjén: “Kurbankeun ka manéhna.” Manéhna ngawaler: “Kaula teu pantes nyésakeun kurban ka salian ti Allah ‘Azza wa Jalla.” Tuluy maranehna neukteuk beuheungna. .” (H.R. Imam Ahmad).

Kaum muslimin anu dimulyakeun ku Alloh,

Ku kituna hayu urang jaga aqidah urang bersih, sangkan urang aman. Hayu urang ulah terjun kana dosa unpardonable. Nu ngan bakal ngajadikeun urang meunang murka Allah jeung siksa naraka-Na.

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرَى إِثْمًا عَظِيمًا

Hartosna : “Saéstuna Alloh moal ngahampura dosa syirik, jeung Anjeunna ngahampura sagala dosa salian ti éta (syirik), pikeun sing saha anu dikersakeun ku Anjeunna. Sing saha jalma anu nyirik ka Allah, maka satemenna manehna geus ngalakukeun dosa anu gede. (An-Nisa: 48)

وقل رب اغفر وارحم و انت خير الراحمين

Contoh Khutbah Kedua

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ
أَشْهَدُ أنْ لا إلَهَ إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، وأشهدُ أنَّ مُحَمَّدًا عبْدُه ورَسُولُه

{ يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ } [آل عمران: 102]

{ يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلا سَدِيدًا * يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا} [الأحزاب: 70، 71].

Seueur anu nganggap yén kalayan kurban, manusa moal diganggu ku jin sareng sajabana. Sanajan kitu, asumsi ieu sagemblengna salah. Kabeneran sabalikna, jalma anu méré kurban sabenerna bakal leuwih hariwang jeung sieun, sakumaha ogé jin anu disembah jadi leuwih sombong jeung takabbur.

وَأَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِنَ الْإِنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا

Hartosna: “Jeung yen aya sababaraha lalaki di antara manusa menta panyalindungan ka sabagian lalaki di antara jin, mangka jin teh nambahan rahaqa ka maranehna.” (QS. Al-Jin: 6).

Rahaqa, salian diartikeun sesat atawa dosa, oge ditafsirkeun ku sabagean mufassirin minangka sombong jeung takabbur lamun jin ningali manusa nyembah ka maranehna sarta nyalindung ka maranehna.

Mudah-mudahan urang kalebet jalmi-jalmi anu dipaparinan hidayah ku Allah SWT supados aqidah urang tetep kajaga, dugi ka urang ngadep ka Alloh dina mangsa nu bakal datang.

اللَّهُمَّ صَلِّ وسَلِّمْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ وسَلّمْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ، فِي العَالَمِيْنَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ، وَارْضَ اللَّهُمَّ عَنْ خُلَفَائِهِ الرَّاشِدِيْنَ، وَعَنْ أَزْوَاجِهِ أُمَّهَاتِ المُؤْمِنِيْنَ، وَعَنْ سَائِرِ الصَّحَابَةِ أَجْمَعِيْنَ، وَعَنْ المُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ، وَعَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا، وَاجْعَلْ تَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا، وَلا تَدَعْ فِيْنَا وَلا مَعَنَا شَقِيًّا وَلا مَحْرُوْمًا.
اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالعَفَافَ وَالغِنَى

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ أَنْ تَرْزُقَ كُلاًّ مِنَّا لِسَانًا صَادِقًا ذَاكِرًا، وَقَلْبًا خَاشِعًا مُنِيْبًا، وَعَمَلاً صَالِحًا زَاكِيًا، وَعِلْمًا نَافِعًا رَافِعًا، وَإِيْمَانًا رَاسِخًا ثَابِتًا، وَيَقِيْنًا صَادِقًا خَالِصًا، وَرِزْقًا حَلاَلاًَ طَيِّبًا وَاسِعًا، يَا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ.
اللَّهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ، وَوَحِّدِ اللَّهُمَّ صُفُوْفَهُمْ، وَأَجْمِعْ كَلِمَتَهُمْ عَلَى الحَقِّ، وَاكْسِرْ شَوْكَةَ الظَّالِمِينَ، وَاكْتُبِ السَّلاَمَ وَالأَمْنَ لِعِبادِكَ أَجْمَعِينَ

اللَّهُمَّ رَبَّنَا احْفَظْ أَوْطَانَنَا وَأَعِزَّ سُلْطَانَنَا وَأَيِّدْهُ بِالْحَقِّ وَأَيِّدْ بِهِ الْحَقَّ يَا رَبَّ العَالَمِيْنَ.
اللَّهُمَّ رَبَّنَا اسْقِنَا مِنْ فَيْضِكَ الْمِدْرَارِ، وَاجْعَلْنَا مِنَ الذَّاكِرِيْنَ لَكَ في اللَيْلِ وَالنَّهَارِ، الْمُسْتَغْفِرِيْنَ لَكَ بِالْعَشِيِّ وَالأَسْحَارِ

اللَّهُمَّ أَنْزِلْ عَلَيْنَا مِنْ بَرَكَاتِ السَّمَاء وَأَخْرِجْ لَنَا مِنْ خَيْرَاتِ الأَرْضِ، وَبَارِكْ لَنَا في ثِمَارِنَا وَزُرُوْعِنَا وكُلِّ أَرزَاقِنَا يَا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ.
رَبَّنَا آتِنَا في الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.
رَبَّنَا لا تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا، وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً، إِنَّكَ أَنْتَ الوَهَّابُ.
رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الخَاسِرِيْنَ.
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدُّعَاءِ

عِبَادَ اللهِ :إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي القُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ

Penutup

Mungkin sampai disini saja pembahasan kami tentang mengenai Khutbah Jumat Bahasa Sunda, semoga bisa bermanfaat untuk kalian semua, dan jika kalian ingin mengetahui doa-doa tersebut silahkan kalian bisa kunjungi semua artikel kami, karena didalam artikel sudah tersedia berbagai doa yang lainnya.

Terima kasih telah mengunjungi dan membaca artikel Contoh Teks Khutbah Jumat Bahasa Sunda Singkat dan Pendek kami sampai akhir, jika ada kata-kata atau tulisan yang salah kami mohon maaf sebesar-besarnya, selamat berjumpa kembali di artikel kami selanjutnya dan jangan lupa terus ikuti artikel samudranesia.id agar kalian tidak tertinggalan informasi penting dan terbaru lainnya.